Muista järkevät kulutustottumukset

Nämä kuluttajat tutkivat maitojen valikoimaa erittäin intensiivisesti

Kuluttaminen tarkoittaa jonkin tavaran tai palvelun käyttöä tai hankintaa. Esimerkiksi auton  ostaminen ja käyttäminen on kuluttamista. Nykyaikaisessa maailmassa on erilaisia tapoja kuluttaa. Tehokkaan rahan säästämisen kannalta on kuitenkin olennaista tietää miten rahojaan kuluttaa. Todella pienillä valinnoilla voi säästää itselleen pitkän pennin ja myös ympäristö voi säästää samalla.

Viime vuosina suurena puheenaiheena on ollut ympäristönmuutos. Ympäristönmuutos on vakava asia, johon vaikuttavat todella olennaisesti ihmisten kulutustottumukset. Päästöistä suuri osa johtuukin ihmisten huonoista kulutuspäätöksistä. Kestävä kulutus vaatii ekologisten, kulttuuristen ja taloudellisten näkökulmien huomioimista. Ekologisesti kestävä kulutus on ekotehokasta ja ympäristöhaitat pyritään minimoimaan. Järkevät kulutustottumukset tukevat niin kuluttajaa, kuin myös tuottajaa.

Vastuullinen kuluttaja ottaa kulutuspäätöksissään huomioon kaikki kulutuksen osa-alueet. Tärkeimmät niistä ovat asuminen, autoilu ja vaatteiden osto. Asumisessa tärkeintä ympäristö- ja rahasäästöä tuottaa parhaiten oikeanlainen sähkösopimus. Oman asumisen kustannusten vähenemistä ja ympäristöhyötyä voi parhaiten saada, kun onnistuu vähentämään esimerkiksi omia lämmityskustannuksia.

Useimmat sähköyritykset kuten Fortum tarjoavat uusiutuvalla energialla, kuten vesi- ja tuulivoimalla tuotettuja sähkösopimuksia. Tällaiset sopimukset ovat yleensä jopa tavallista halvempia ja auttavat myös ympäristöä.

Sähkösopimuksen kilpailuttaminen

Sähkösopimusten ohella kannattaa esimerkiksi oman asuinhuoneen lämpötilaa säätää, ihmiselle mukava huonelämpötila saavutetaan jo 18 asteella. Vaikka lämpötila tuntuisi aluksi kylmältä, ihminen kylly tottuu siihen. Energiaa voi säästää myös sillä, ettei pidä turhaan valoja päällä. Suihkussa ei myöskään kannata olla kymmeniä minuutteja, jo parissa minuutissa saa peseydyttyä hyvin. Tiesitkö, että minuutin suihkussa oleminen kuluttaa jopa 15 litraa vettä. Tämä 15 litraa lämmitettyä vettä maksaa pahimmillaan jopa 7 senttiä. Se ei kuulosta paljolta, mutta keskimäärin ihminen käyttää suihkuun 130 litraa lämmitettyä vettä vuorokaudessa.

Yksi ympäristön kuluerä ja varsinkin kuluttajan rahareikä on myös liikkuminen. Jos sinulla on auto, käytä hetki sen miettimiseen, tarvitsetko autoa oikeasti mihinkään? Mikäli vastasit kyllä, mieti paljonko autosi sinulle maksaa? Keskimääräisen auton vakuutus on vuosittain 300-500 euroa. Tämän lisäksi ajoneuvovero on n. 300 euroa. Vuosittain pelkästään veroon ja vakuutukseen meneekin n. 800 euroa. Kokonaiskustannukset polttoaineen, katsastusmaksujen ja huoltojen kanssa ovatkin n. 2500-5600 euroa. Lisää tähän vielä tavallisen pienen auton hinta joka on n. 2 tuhatta euroa. Autoilu on todella kallista ja saastuttaa paljon. Pystyisitkö itse pyöräilemään esimerkiksi työmatkan.

Pyöräily maksaa pyörän oston jälkeen n. 50 euroa vuodessa. Julkisen liikenteen käyttäminen taas vuosittain n. 400 euroa. Olennaista on siis säästää oman tarpeensa mukaan. Jos auto ei ole välttämätön, on jopa 5000 euron kuluerä suorastaan järkyttävä. Täytyy kuitenkin muistaa, että autosta on hyötyä. Omalla autolla voi liikkua aina kun haluaa. Kaikki autot eivät kuitenkaan kuluta yhtä paljon, eivätkä maksa yhtä paljon.

Jos siis päättää hankkia auton ja kokeen tarvitsevansa sitä, kannattaa investoida autoon ensin tavallista enemmän. Pitkässä juoksussa korkeampi investointi maksaa itsensä takaisin, kun autoa ei tarvitse huoltaa niin paljon. Sähköautot ovat myös tähän tarkoitukseen todella hyvä vaihtoehto, sillä polttoainekuluja ei ole. Sähköautoihin kuluva sähkö maksaa yhdellä latauskerralla vain n. 20 senttiä. Sähköautot ovat tosin vielä hyviin kalliita.